NYHET

Hushållen går på knäna – storbankerna gör storvinster

Svenska hushåll går på knäna medan storbankerna gör 500 miljoner kronor i vinst varje dag. Vanligt folk pressas hårt av stigande matpriser och hög ränta. Enligt Konjunkturinstitutet har livsmedelspriserna ökat mer än som kan motiveras av kostnadsökningar, vilket indikerar att aktörer i livsmedelskedjan gjort övervinster på hushållens bekostnad.

Under 2023 har priserna, exklusive räntor och energi, ökat med ca 30 procent mer i Sverige än jämförbara länder i Europa. En Svantesson-effekt som kostat en vanlig barnfamilj mer än 5 000 kronor under 2023. Det är ett misslyckande från regeringen sida att varken hantera matpriserna eller övervinsterna i banksektorn. Faktum är att regeringen inte ens visar intresse för problemet.

Socialdemokraterna föreslog en bankskatt där intäkterna skulle gå till att stötta barnfamiljerna, till exempel genom ett extra barnbidrag, men fick inget gehör. Vi har även tagit initiativ för att det ska bli lättare och billigare att byta bank, förslag vilka SD-regeringen röstat ned.
Det är inte bankerna som vi klandrar för deras övervinster, de agerar utifrån de spelregler som gäller. Skulden ska läggas på den passiva SD-regeringen som säger att situationen sticker i ögonen men samtidigt inte gör något åt saken.

Svenska barnfamiljer har fått betala ett mycket högt pris för SD-regeringens misslyckade krishantering. Regeringen har bevisligen inte agerat i förmån för vanligt folk. Svenska folket blir fattigare, undersköterskan, läraren, pensionären, vänder på kronorna för att få ihop till det mest nödvändiga.

Det finns heller inte en plan från regeringen att förbättra situationen. De värnar således mer om bankernas övervinster än situationen för vanligt folk.

 

Zara Leghissa & Linus Sköld

 

Läs artikeln hos Norrbottens Kuriren genom att klicka här. Länk till annan webbplats.